Domů » Zápisky » Ty fotíš jen koně?

Ty fotíš jen koně?

Často se mi stává, že se mě lidé ptají:

"Fotíš jen koně nebo i něco jiného?"

A diví se, když řeknu, že hlavně koně. A lidi většinou nechápou, proč.

Já se zas divím, že se lidé nepozastavují nad tím, že někdo jiný fotí celý život jen lidi nebo je jen krajinář. To jim divné nepřipadá, naopak, obdivují portréty známých osobností a nikdy se autora nezeptají "fotíš ještě něco jiného než lidi?"

Mým hlavním tématem jsou koně a život kolem nich. Protože koně jsou velmi pestrý námět - jejich život a život kolem nich je velice fotogenický.

Při focení koní použiju veškeré možné obory fotografování - když fotím koni hlavu, tak fotím portrét, komunikace s člověkem a život ve stádu je sociální a dokumentární fotografie, fotky ze závodů a akcí jsou sportovní a reportážní fotografie, často fotím detaily, náladovky, koně v krajině, atd... atd...

merénský kůňmerénský kůň

Svět fotografie koní a koňských fotografů je fotosvět, kde jsou zažité přesné šablony, jak mají koně na fotkách vypadat podle plemen, pohlaví, jezdeckého stylu. Nosí se usměvaví, naleštění koníci s našpicovanými oušky a maximálně dokonalí sportovci v přesné fázi sportovního výkonu. Je to fotografická dřina, aby na fotce bylo vše dokonalé, ale mám radost když fotografovaní koně mají díky mým fotkám úspěch.

Fríský hřebec JurreFríský hřebec Jurre

Ale pravou radost zažívám při focení skutečného světa koní bez příkras.

Starokladrubský kůňStarokladrubský kůň

To fotím většinou jen pro sebe - o tyhle fotky není zájem ze strany majitelů, ani v redakcích koňských časopisů a vydavatelstvích tyto fotky nechtějí.

AppaloosaAppaloosa

Je to únik z dokonalého světa koní do toho opravdového, kde jsou koně se vším co k nim patří. Při focení ve stádu jsem na chvíli součástí jejich opravdového života, při focení koní při práci vnímám souhru člověka a koně - jsou špinaví, zablácení, mokří, chlupatý, obalený mouchama, zpocení... takoví, jací jsou ve skutečnosti.

Shetland ponyShetland pony

Nejnovější zápisky

Autorský kalendář KONĚ 2024

Představuji vám svůj autorský kalendář KONĚ 2024.Na výšku a v barvě, v extra velikosti 30 x 44 cm...

čti více >

XXXI. Národní přehlídka plemene koní Shagya arab 2023

Bylo mi opět ctí fotografovat tyto krásné koně. Děkuji za pozvání.Fotografie volně ke stažení a...

čti více >

Hrubosrstý jezevčík

Monka od Vévody Huberta, štěně hrubosrstého...

čti více >
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace